Agenda


Lees verder...

De statistieken

Vandaag 7
Deze week 152
Deze maand 2372
Sinds 11-2008 976856

Over het Hongaars 

 

Landen waar Hongaars gesproken wordt: Hongarije, Roemenië, Oostenrijk, Oekraïne, Slowakije, Servië en Kroatië
Het Hongaars is een officiële taal in: Hongarije.
Regionale erkenning in Oostenrijk, Slowakije, Slovenië en Servië.
Aantal moedertaalsprekers: Rond de 16 miljoen sprekers.
Eigen benaming: Magyar, of voluit:
Magyar nyelv (De Hongaarse taal).
Alfabet: Romeins, met extra tekens.
Aantal letters in het alfabet: 44 (Van A tot Zs).
Regulering:
(Spelling, etc.)
Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézete.
Het Onderzoeksinstituut voor Linguïstiek van de Hongaarse Wetenschapsacademie.
Classificatie:
(Taalfamilie)
Oeralisch
-----> Finoegrisch
-------------> Oegrisch
---------------------> Hongaars
Hongaars is sterk verwant aan: Wogoels en Ostjaaks.
Hongaars is in mindere mate ook verwant aan: Fins, Estisch, Sami (Laplands).
Het Hongaars is een verre verwant van: Nenets, Enets en Samoyeeds.

 

Inleiding
Het Hongaarse is een Finoegrische taal die gesproken wordt in Hongarije en aangrenzende gebieden.
Het Standaard-Hongaars is gebaseerd op de oostelijke dialecten en de taal zoals die gesproken wordt in Boedapest. Men zegt dat in de wijk Széphalom in Boedapest het zuiverste Hongaars gesproken wordt.
De Hongaren noemen hun taal Magyar.

 

Het Hongaarse alfabet
Het Hongaarse alfabet heeft 44 letters. Naast het 26-letterige alfabet zoals we dat in Nederland kennen heeft het Hongaars nog een aantal letters met accenten, golfjes en puntjes er op, en een aantal twee- en drieklanken die als afzonderlijke letters beschouwd worden.
Lees meer over het alfabet en de uitspraak van het Hongaars....

 

Taalverwantschap
Het Hongaars is een bijzondere taal in Europa. De meeste Europese talen behoren tot de Indo-Europese taalfamilie. Het Hongaars behoort tot de Finoegrische tak van de Oeralische taalfamilie. Dat maakt dat Hongaars moeilijk te leren is voor Nederlandstaligen, omdat er weinig raakvlakken zijn met de Nederlandse taal, noch in woordenschat, noch in structuur. Het Hongaars is verwant aan het Fins, Estisch (Estland) en het Karelisch (Rusland, in de Republiek Karelië), maar deze verwantschap gaat millennia terug in de tijd en er zijn nu nog maar weinig overeenkomsten te vinden.

 

Grammatica
Hongaars is niet alleen moeilijk te leren omdat de taal zo anders is dan de meeste talen, ook de grammatica is vrij complex met veel verbuigingen en lange samenvoegingen van woorden.
Het Hongaars heeft 21 naamvallen, maar laat dat je niet afschrikken. Deze naamvallen worden veelal gebruikt in plaats van voorzetsels, dus is het niet veel ingewikkelder dan een lijst voorzetsels onthouden. Deze worden direct achter een zelfstandig naamwoord geplakt, dus wordt het een soort 'naamval' genoemd. In het Nederlands zeggen we 'in huis', in het Hongaars zeggen ze dan zoiets als 'huisin', 'huis-in'. Dat valt wel mee, toch?
Dit maakt het Hongaars lastiger om te leren dan een gemiddelde taal, maar laat je niet wijsmaken dat het 5 keer zo moeilijk is als het Duits met zijn 4 naamvallen of 3,5 keer zo moeilijk als het Latijn met zijn 6 naamvallen. Dat is niet zo!
Waarschijnlijk is het Hongaars zelfs makkelijker te leren dan het Russisch. Het Russisch heeft 'slechts' 6 naamvallen, maar wel 3 geslachten. En vrouwelijke woorden worden anders verbogen dan mannelijke of onzijdige woorden. Daarmee zit je dus ook al gauw op 18 vormen. Tel daarbij op dat het Russisch nog binnen ieder geslacht verschillende subgroepen onderscheidt, en deze taal komt ruimschoots uit boven de 21 naamvalsvormen die je moet kennen. Het Hongaars kent geen grannaticaal geslacht.
Kortom, Hongaars is niet makkelijk, maar ook niet extreem moeilijk.

 

Hoe de Hongaren aan hun naam kwamen
De Hongaren noemen zichzelf Magyar. Vanwaar dan de naam Hongaren? De Hongaren zijn een betrekkelijk jong volk in Europa. Pas zo'n 1000 jaar geleden hebben zij zich gevestigd in wat nu Hongarije heet. Daarvoor waren zij een rondtrekkend steppevolk.
Toen de Hongaren Europa binnentrokken bracht dat herinneringen naar boven van enkele honderden jaren daarvoor, toen een ander steppevolk, de Hunnen, Europa binnenviel, onder leiding van Attila de Hun, bijgenaamd 'De Gesel Gods'. Vandaar dat men dacht dat dit nieuwe volk verwant was aan de Hunnen en werd deze naam aan dit nieuwe volk toegeschreven. Zo werden de Hongaren naar de Hunnen genoemd. De Hunnen waren echter een geheel ander volk dan de Hongaren. Hunnen waren, naar men tegenwoordig aanneemt, een Altaïsch volk, dus verwant aan de Turken en zij spraken waarschijnlijk een soort van Turks dialect.

 
  2024 Harmen W. Schoonekamp | Contact | Talennet | sitemap..

Citaat van de dag

" Aki korán kel, aranyat lel.
Wie vroeg opstaat vindt goud. "
- Hongaars spreekwoord -

Mededelingen en snelkoppelingen

Heeft u een eigen website? Een link naar deze website wordt zeer gewaardeerd. Uw website kan eventueel ook bij ons in het linkoverzicht geplaatst worden.